Livet med Zæcar & Zara

lørdag 19. februar 2011

Skal prøve og sette litt ord på den siste tiden!


Som de fleste har fått med seg, har Zæcar hvert syk i det siste. Og det som jeg trodde var stress pga Zaras løpetid, viste seg og være verre enn som så:o(

Zæcars øyne begynte og bli røde, på samme tid som Zara startet med løpetid. Så jeg trodde det var det som var årsaken. Da de ble verre tenkte jeg det var øyekattar, og startet med saltvann. Ingen bedring etter en uke, og det ene øyet begynte å henge, det kom også melke hvite flekker på et av øynene. Tok da kontakt med veterinæren som vaksinerer Zæcar og kattene. Før hun kom for å se på Zæcar skrev hun ut en resept på Spersadex. Etter 5 dager var det fortsatt ingen bedring. Veterinæren målte tåre produksjonen, som viste litt for lav produksjon, det var ingen skade på hornhinnen, og pupillene reagerte normalt. Det ble skrevet ut nye medisiner; Fucithalmic og Optimmune.
Etter 4 dager og ingen bedring, begynte jeg og tenke hardt. Det var flere ting som ikke stemte, og jeg syns Zæcar ikke var seg selv. Han hylte når Zara kom brått på han, stresset mye rundt inne, veldig kontakt søkende ville helst sitte på fanget og når vi skulle ut på tur gikk han inn i stua for å legge seg. Mat lysten hans har hvert dårligere, og han har gått ned i vekt.

Da tok jeg kontakt med Kjerstin, som mente at vi måtte komme raskt inn for og ta en full sjekk av ledd, muskler og blodprøver. Da var mistanken min bekreftet på at det var noe mer alvorlig, og tankene ble enda større:o(
På Spydeberg dyreklinikk ble det tatt masse blodprøver, kiropraktor og massør gikk over han. Han reagerte sterkt på begge håndleddene, en albue, kne og en tå. Det ble tatt røntgen for og utelukke forkalkninger. Ingen forkalkninger ble funnet og blodprøvene var fine, lettelsen var stor! Konklusjonen var at han hadde utviklet mer allergi enn det han allerede har (hvete og kylling). Nye medisiner ble skrevet ut for øynene Maxitrol. Prednisolon og Atpica pga kulene.

Senere på kvelden snakket jeg med Kjerstin, som hadde fått info fra veterinæren. Hun mente at blodprøvene skulle sendes inn for test av "tollersjuken" (Rheumatisk artritt). Da begynte tankene og svirre enda en gang:o(
Øynene ble bra etter noen dager, men så kom telefonen fra veterinæren om at Zæcar hadde testet positivt på allergi på omgivelsene. Da er det bare og vente på svar, om det er lagermidd, støv eller pollen.

Zæcar står i dag på 20mg Prednisolon og 100mg Atopica.
De som har hatt hunder som står på kortison (Prednisolon), vet hvilket helvete dette er. Zæcar har nå stått av og på kortison i over et år, og han responderer dårligere og dårligere på det. Når han står på kortison over lang tid, blir han deprimert,stresset, tisser mye og klarer ikke og holde seg om natta, han ligger også og lekker.Han blir også "kortison" tykk. Det eneste som står i hode på han er MAT!

Kortisonen fjerner kulene og smerter i leddene, men bivirkningene vil gjøre at livet hans ikke er optimalt. Så her må det observeres og tenkes, men jeg skal prøve og tenke positivt, til det motsatte er bevist!

IMMUNMEDIERTE SYKDOMMER HOS TOLLEREN "TOLLERSJUKEN"
(hentet fra Kjerstin og Zairahs hjemmeside)

"Tollersjuken" ut arter seg i to forskjellige former.

STEROID RESPONSIV MENINGITT (SRMA)
Symtom: Hjernehinnebetennelse som rammer unge individer mellom 6-12 mnd alder. Individene er "ordentlig" syke med høy feber, sterke nakke smerter og anoreksi. Hundene er støle og vil ikke røre nakken, de er gjerne deprimerte.

Diagnosen: Diagnosen stilles ut i fra kliniske symtomer, uttak av cerebrospinalveske og ved eliminering av differensialdiagnoser. Disse hundene er ANA negative, så en slik blodprøve er unødvendig, men en hematalogi kan vise inflammasjon og forøke antall hvite blodceller i akutt fasen.

RHEUMATISK ARTRITT (IMRD)
Symtom: Leddbetennelse som rammer tollere fra 2-6års alder. Hunden viser først og fremst stølhet etter hvile. De har problemer med å gå i trapper samt hoppe ut og inn av biler. Stølheten kan varmes ut under aktivitet, slik at noen hunder kan se tilnærmet normale ut under/etter fysisk aktivitet. Leddene er vonde i perioder og hunden bytter med halthet på forskjellige bein og ledd, (intermitterende halthet). Oftest er det de mindre leddene som hase og frem kne som er smertefulle, eventuelt albuer og kne, sjeldent tå ledd. Ved manipulasjon av leddene er de smertefulle, men det forekommer ingen hevelser eller påleininger og røntgenbildene viser derfor "friske" ledd.
Mild feber kan observeres på flere av de syke hundene, og noen kan også få uspesifikke hudproblemer spesielt på ører og neserygg.Sykdommen er livslang og går i sykluser hvor den blusser opp i perioder for så og roe seg.

Diagnose: Diagnosen kan stilles ved hjelp av blodprøve som analyseres for autoantistoff (ANA), kliniske symtomer og eliminering av differnsialdiagnoser. Som en del av utredningen av hunder med mulig IMRD bør man utelukke flåttbårne sykdommer som borreliose og ehrlichiose, da disse symtomene til en viss grad kan forveksles.

2 kommentarer:

  1. Ånei, Kristin - dette var vondt å lese. Zæcar er jo en skikkelig godgutt, fryktelig leit at han skal plages sånn! Håper og holder tomler for at dette skal være plager det kan gjøres noe med uten store bivirkninger. Føler virkelig med deg nå, gi Zæcar en stor godbit og klem fra oss! Og en til Zara også, sikkert ikke greit å være lillesøster når kompisen er syk!
    Klem fra meg!

    SvarSlett
  2. Takk for gode ord og tanker Linn!
    Zara oppfører seg som vanlig, hun tror Zæcar er et resirkulert leketøy. Ingen sympati der i gården!

    SvarSlett